Kategoriarkiv: Ressourcer

Bøn hjælpsomt mod depression og angst

Redigeret indlæg af 18. juli 2014

Se nedenstående undersøgelse om en ressource, der sjældent tales højt om. Jeg tror det er vigtigt at alle, på hver deres måde, finder ind til kendte eller ukendte ressourcer og hjælpsomme tilgange, der kan lindre og afhjælpe mod den svære situation det er, at være plaget af angst og/eller tynget af depression, hvor man kan opleve fx formindsket syn på fremtiden og at alt håb er ude og man går igennem et mørke uden tro på et lys forenden af tunellen.

Denne undersøgelse  fra University of Mississippi, viser at bøn kan være hjælpsomt mod depression og angst og bl.a. øge optimismen. ” participants receiving the prayer intervention showed significant improvement of depression and anxiety, as well as increases of daily spiritual experiences and optimism compared to controls (p < 0.01 in all cases). ”

Forsøgspersonerne blev udsat for bøn i 6 ugentlige sessioner af  1 times varighed og bl.a. målt for cortisol indhold forskerne kontrollede med en kontrolgruppe, der ingen bøn modtog.  Der var signifikant og positiv effekt op til en måned efter forsøget og det efterfølgende follow up studie viste, at de bedringerne signifikant varede ved året efter.

Kulturaktiviteter mod depression

Redigeret indlæg af 26. juni 2014

På Helsenyt kan man læse følgende opfølgende artikel. Deltagelse i kulturelle aktiviteter havde fx positiv indvirkning på angst og depression. Depression får ofte folk til at opgive det, de engang elskede at gøre eller gå til. Det er værd at tænke over, om du opsøger det lystfyldte og det, som gør godt og glad, simpelt hen fordi det er hjælpsomt mod depressionens tag i dig og giver dig pause fra problemerne for en stund.

En kvinde, der standser lidelsen når hun stopper den udløsende tanke

Redigeret indlæg af 6. maj 2014

En dejligt inspirerende kvinde Katie Byron, opdagede at når hun troede på sine tanker, så led hun. Men når hun begyndte at betvivle dem og undersøge tankernes sandhedsværdi, hørte lidelsen op. Her ses hun i et videointerview fra 2013, hvor hun bl.a. giver eksempler på lidelser, så som skyld, irritation, stress som Katie Byron opdagede efter års depression m.m. og udviklede sin metode (“The Work”). En tilgang alle kan begynde at bruge, når de selv vil undersøge stressfyldte tanke og identificere, hvad det er vi tror om andre mennesker, der forårsager mistrivsel.

Kan kroppen helbrede sig selv?

Redigeret indlæg af 6. maj 2014

Lissa Ranking, MD, taler her på video (19 min) i en TED talk om kroppens evne til at helbrede sig selv og det som er velkendt, men underprioriteret i forskningen; placebo effekt, spontan selvhelbredelse (spontanious remission) m.m. Masser af kliniske eksempler på patienter der ikke gav op, men overvandt lægernes nedslående prognoser for patientens overlevelse. Lissa har bla. udgivet bogen “Mind Over Medicin -Scientific Proof That You Can Heal Yourself ” med baggrund skepticisme men opfulgt af  hendes grundige forskning, hun også omtaler i sin videotalk (ca 55 min.) hos Google her.

Hvad er mindfulness egenligt?

Redigeret indlæg af 24. februar 2014

Hvad er mindfulness, som så mange taler om de har udbytte af og som du Hos Psykolog.dk også kan tilbydes.

Her definerer den mest kendte pioner indenfor mindfulness, hvad Mindfulness er i videolinket (2012. 4:33 min) https://www.youtube.com/embed/wPNEmxWSNxg

Her demonstrerer psykolog Jon Kabat-Zinn i et andet videolink (2013, 12:00 min)  en kort mindfulness øvelse.

Hvordan mindfulness kan forandre dit liv.

Center for Mindfulness der i over 30 har forsket i mind/body medicine, der har introduceret denne stressreducerende metode indenfor medicin og sundhedsområdet. I dette videolink (fra 2013, 24:00 min) kan du følge den historiske baggrund for mindfulness udbredelse idag.

Mindfulness-forskning i England

Professor Mark Williams der til daglig forsker på Oxford Universitet i effekten af mindfulness på vores mentale sundhed, forklarer mindfulness som opmærksomhed i dette videolink (fra 2011, 3:32 min)

Det at sætte pris på det, vi er i færd med. Når vi fx på en smuk dag går en tur, at begynde at lægge mærke til og være “klar over” (opmærksom på), at nu går jeg en tur. At være vidende om den handling man er i færd med -mens man gør det.

Mindfulness er med til at hjælpe med at finde ind til stilhed, når vi er konfronteret med stress, angst, bekymring og depression. Vores opmærksomhed “kidnappes” af andre ting, der afleder os, mens vi prøver at koncentrere os om det gøremål vi egentlig er i gang med. Denne forskning har bl.a. fundet at mindfulness hjælper på koncentrationen.

I dette videolink  fortæller professoren bl.a. hvordan mindfulness kan halvere risikoen for at depression vender tilbage, øge trivsel m.m.

 

Overlæge og ph.d. Lone Overby Fjorback fra Aarhus Universitet fortæller i denne forlæsning vist på Danskernes Akademi d. 10. december 2012 på DR2 om mindfulness og hvordan det fx lige så godt kunne kaldes “heartfulness”. Fjorback kommer i videolinket (2012, 19 min)også ind på forskningsforsøg overlægen har gjort på patienter med stress, fibromyalgi og patienter med funktionelle lidelse.

http://www.dr.dk/DR2/Danskernes+akademi/Sundhed_Sygdom/Mindfulness.htm