Kategoriarkiv: Mindfulness

Nysgerrig på CFT medfølelses-fokuserede øvelser?

Du kan hos mig lære nye og nænsomme måder at tåle og håndtere og lindre lidelse, men også gøre noget ved det. Jeg er en af de første psykologbehandlere, der har taget en toårig efteruddannelse for at specialisere mig indenfor medfølelses orienteret terapi. Flere er begyndt at efterspørge en mere medfølende tilgang til de eksisterende kognitive terapier i Danmark. Både behandlere og klienter. CFT er allerede udbredt i hospitalsektoren og bruges bl.a. overfor veteranersoldater i England. Bevægelsen, drevet af Compassionate Mind Foundation, er også begyndt at blive implementeret i det engelske skolevæsen.  Nok om det. For dig, der søger en udvidet tilgang til 3. bølge af kognitionspsykologien, er CFT måske noget for dig?

CFT byder på en lang række virksomme og blide former for psykologiske værktøjer hjælpsomt overfor de fleste diagnoser og hjælper til nedbringelse af angst, sorg, PTSD reaktioner, skyld og skam m.m. Compassion Focused Terapi er udviklet af Prof. Paul Gilbert, fra Derby Universitet og er en videreudvikling af kognitiv adfærdsterapi, hvor man især arbejder med at ændre følelsen, der volder en besvær.

Som en del af terapien kan jeg tilbyde, at indtale dine egne medfølelsesfokuserede forestillingsøvelser og/eller meditationer. Og gøre det, som en del af opbygningen af det medfølende selv hos dig, med de forestillingsbilleder, der virker bedst for dig.  Vi optager det i sessionen på den smartphone du har evt. har og finder den praktiske løsning, der virker bedst for dig i din hverdag, så mulighederne øges for at få mere selvomsorg, medfølelse og loving&kindness rettet tilbage på dig selv.

Men er du allerede nu blevet mere nysgerrig på, hvad CFT øvelserne egentlig går ud på, og har lyst til at prøve af på din egen krop, hvordan det opleves, kan du kvit og frit benytte dig af nedenstående ressourcer fra CompassionateMind Foundation i UK. Denne fond har til formål at fremme psykologisk velvære ved at facilitere den videnskabelige forståelse og anvendelse af medfølelse.
banner-h1-4

For lydfiler og øvelser på engelsk klik her

For videoer om medfølelse og talks, klik her

For bøger om medfølelsesfokuseret terapi, klik her

God fornøjelse 🙂

Har du spørgsmål, eller ønsker du en personlig konsultation, kontakt mig her

Medfølelses fokuseret terapi

Har du ledt efter en medfølelsesorienteret terapi, så se med her. Jeg har modtaget undervisning af Professor Paul Gilbert i CFT (Compassion Focused Therapy), der er ophavsmanden bag CFT. Efter at have oplevet CFT og værdierne bag, har jeg påbegyndt to-årig efteruddannelse, der inkluderer undervisning fra hovedkapaciteterne fra England samt dansk supervision.

I videoen fra 2013 (på engelsk 49:38 min) gennemgår han bl.a. hvordan vores hjerne har udviklet sig og hvordan dit sind kan styrkes ved at organiseres sig ud fra en medfølelses orienteret tilgang. Den store forekomst af depression, peger han på, skyldes hovedsagligt en kombination af vores moderne samfund og måden vores (utidssvarende) hjerne fungerer på.

 

Afslapning mod stress respons

Herbert Benson var en af de første til at afmystificere de gode effekter af meditation i forskning herom tilbage i 60’erne. Altså langt før mindfulness kom på banen. Ifølge Dr. Herbert Benson, professor, forfatter, kardiolog, og stifter af Harvard’s Mind/Body Institut, er “The Relaxation Response” en hjælpsom måde at slukke “fight” eller “flight” respons og bringe kroppen tilbage til før-stress niveauet.

Læs mere på Psychology Today (på engelsk) her om, hvordan det kan afhjælpe sundhedsproblemer forårsaget af kroniske stressorer så som fibromyalgi, mavetarm lidelse, søvnløshed, angstlidelser m.m.

I artiklen finder du også vejledning i, hvordan du kan udløse Relaxation Response (RR). Den lyder, i min danske oversættelse, således:

1. Sæt dig stille og roligt i en behagelig stilling.

2. Luk øjnene.

3. Slap dybt af i alle muskler, startende ved dine fødder og opstigende mod dit ansigt. Hold musklerne afslappet. [Slap af i tungen-og tanker vil ophøre.]

4. Træk vejret gennem næsen. Vær bevidst om din vejrtrækning.
Som du ånder ud, sig ordet “en*” lydløst til dig selv.
For eksempel, ånd ind, og ånd ud, og sig “en*” ,
ind og ud og gentag “en*”.
Træk vejret let og naturligt.

5. Fortsæt i 10 til 20 minutter. Du kan åbne dine øjne til at kontrollere tiden, men brug ikke en alarm. Når du er færdig,  sid stille i flere minutter, først med lukkede øjne og senere med dine øjne åbnes. Undgå at stå op et par minutter.

6. Bekymre dig ikke om, hvorvidt du har succes med at opnå en dyb afslapning. Oprethold en passiv holdning og tillad afslapningen sker i sit eget tempo.

Når distraherende tanker opstår, forsøg at ignorere dem ved ikke at dvæle ved dem og vend tilbage til at gentage “en*”

7. Med øvelse, vil responsen med en lille indsats opstå. Øv teknikken en eller to gange dagligt, men ikke inden for to timer efter ethvert måltid, da fordøjelsesprocesser synes at interferere med fremkaldelse af afslapnings-responsen

* Vælg ethvert beroligende, velklingende ord, helst uden nogen betydning eller association, for at undgå at fremkalde unødvendige tanker.

 

At omfavne og normalisere det dømmende negative tankeindhold

Via acceptance og diffusion demonstrerer Steven C. Hayes i  videoklip fra 2013 (på engelsk på 2:52 min) det uregerlige sind (på engelsk) om det negative indhold i vores tanker og hvorledes denne tendens kan være både hensigtsmæssig i nogle henseender men også kan normaliseres ved at distancere sig fra tankens negative indhold, når den er skadelig for en i den dømmende, kontrollerende, og negative strøm af tankerflow rettet mod en selv. Denne tilgang har vundet indpas i Acceptance and Commitment Therapy (3. bølge indenfor kognitiv terapi)

Dr. Russel Harris forklarer ACT “i en nøddeskal” hvordan man med mindfulness lærer at forholde sig anderledes til alt det man kæmper indvendigt med i ens liv i videoklip her fra 2012 (på engelsk 9:36 min)

https://www.youtube.com/watch?v=PENd6ndMzAg